Europa-nap2020

70 éve, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én ismertette a később Schuman-nyilatkozatként híressé vált tervét, amely kijelölte az utat a mai Európai Unió felé. Az Európa-napon minden évben az európai békét és egységet ünnepeljük.

A jelenlegi egészségügyi válság idején Európa egysége még fontosabbá válik, hiszen a világjárványt együtt kell legyőznünk, és az egymás iránti szolidaritás most fontosabb mint valaha.

Ha van kedved, töltsd velünk az Európa-napot szombaton – természetesen most csak virtuálisan. Számos programmal készülünk online.

Szombaton a magyar Facebook-eseményünkön 10 órakor online tornával várunk Béres Alexandrával, 10:30-kor Szalóki Ági babakoncertjét követheted a legkisebbekkel, este 20 órakor pedig Caramel ad élő koncertet.

Angol nyelvű, nemzetközi Facebook-oldalunkon interjúkat hallhatsz az EP vezető személyiségeivel, képviselőkkel, és európaiakkal a többi tagállamból. Európa-napi Spotify-listával is készültünk, hallgass bele, remélem jó választásnak tartod a magyar dalt!

A nap során sok mindent megtudhatsz az EU-ról is, és arról, hogyan segíti a tagállamokat a válság idején. Egy példa: az EU 100 milliárd euró összeghatárig kedvező feltételű kölcsönt ad a tagállamoknak, amelyből azok támogatást folyósíthatnak a koronavírus-járvány által leginkább sújtott munkahelyeknek és munkavállalóknak.

Mi úgy ünnepeljük a napot, hogy kiteszünk egy EU-s zászlót az ablakunkba/erkélyünkre. Ha van kedved csatlakozz hozzánk te is (ha nincs zászlód, nyomtatni, vagy rajzolni is tudsz egyet). Az europaert.eu önkéntesei is aktivitásra buzdítanak mindenkit, megtalálod a kezdeményezésüket ide kattintva a Facebookon.

Az Európa-nap arra is jó alkalom, hogy egy pillanatra megálljunk, és észrevegyük, hogy a körülöttünk, vagy éppen Európa másik csücskében élők közül milyen sokan segítik egymást önzetlenül a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Még mindig gyűjtjük az ilyen inspiráló történeteket, a közösségi médiában a #EuropeansAgainstCovid19 hashtaggel te is megoszthatod a tiédet.

Boldog Európa-napot!

az europaert.eu csapata

További bejegyzéseink