create Europe in

Mivel a Europe Direct központok új generációja 2021 májusáig jön létre, a jelenlegi és a jövőbeli központoknak el kell látniuk a célterületükön az EU-val kapcsolatos egyéb hálózatok koordinálásával és hálózatba szervezésével kapcsolatos feladataikat. Az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága a jó gyakorlatok feltérképezése érdekében megbízást adott egy olyan program elindítására, amelynek célja, hogy kísérleti jelleggel megvizsgálja, hogyan nézhet ki egy ilyen hálózatépítő együttműködés Európa különböző régióiban.

A kísérleti program célja, hogy elősegítse a kiválasztott 8 régió európai hálózatai közötti megbeszéléseket, 2021 március végéig pedig minden régió helyi együttműködési megállapodásokat köt saját felépített hálózatával.

A hálózatépítő workshopok a következő célterületeken kerülnek megrendezésre: Ausztria (Burgenland, Niederösterreich, Wien), Franciaország (Auvergne-Rhône-Alpes), Magyarország (Dunántúl), Olaszország (Piemonte), Lengyelország (Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie), Portugália (Centro, Norte), Spanyolország (Castilla y León) és Svédország (Skåne).

A projekt során a résztvevő hálózatok lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék egymást, megvitassák, átgondolják feladataikat és új együttműködési módokat fogalmazzanak meg.

Hivatalunkat az Európai Bizottság Kommunikációs Igazgatósága kereste meg a támogatási lehetőséggel.

Az új kezdeményezés keretében regionális tesztprojekteket szerveznek Európa-szerte, többek között Magyarországon is, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Fejér es Veszprém megyékben, bevonva egyes budapesti, országos hatáskörű hálózatokat is. A kísérleti programban az EU-s hálózatoknak – pl. Enterprise Europe Network, EURAXESS, Erasmus +, Eurodesk, Europe Direct hálózatok stb. – a kiválasztott régióban jelen levő, vagy ott tevekénységet kifejtő tagjai részére lehetőséget kínálnak, hogy szorosabb együttműködést alakíthassanak ki, a régióban élő állampolgárok hatékonyabb elérése érdekében.

Összesen hat alkalommal szerveződik online, moderált, tematizált foglalkozás, ahol a többi hálózattal együtt dolgozhatnak ki konkrét, hatékony együttműködési kereteit.

A felsorolt megyékben elhelyezkedő Europe Direct Tájékoztató Központok segítik majd a projekt helyi koordinációját.

A kísérleti program összefoglalása itt olvasható.

A projekt zárórendezvényére 2021. június 8-án online került sor.

További bejegyzéseink