Európai Digitális Tanúsítvány

Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős európai biztos 2021. október 25-én egy online esemény keretében, amelyet a Youtube, a Zoom, a Facebook és a Twitter is közvetített, útjára indította az Európai Digitális Tanúsítványt (EDT).

A rendezvényen több mint 1500 résztvevő vett részt, hogy megismerkedjen az európai digitális tanúsítványok új szabványával. A Veerle Nuyts által moderált indító eseményen számos előadó, köztük az érdekelt felek beszámolói is elhangzottak.

Az Európai Digitális Tanúsítványt már használó érdekelt felek beszédei rávilágítottak az alkalmazásban rejlő lehetőségekre. Konkrét példákat mutattak be a kibocsátóvá válás lehetőségeiről és előnyeiről. Több érdekelt csoport képviselői, köztük a diákok, a szakképzési szolgáltatók, a szakszervezetek, a munkaadók és a pályaválasztási tanácsadók 3 perces gyors hozzászólások keretében ismertették tapasztalataikat és észrevételeiket az EDT-vel kapcsolatban.

A kihívást jelentő és releváns kérdésekre az élő online chatben lehetett választ kapni.

Az Európai Digitális Tanúsítvány rendeltetése a tanulás dokumentálása. Olyan többnyelvű nyilatkozat, amelyet az oktatást vagy képzést nyújtó szervezet ad ki a tanulónak.

Az Európai Digitális Tanúsítvány lehet oklevél, bizonyítvány vagy a tanulási eredményeket igazoló egyéb dokumentum. Egyedi elektronikus bélyegzővel van ellátva, amely az intézmény pecsétjének felel meg, és amellyel az oktatási és képzési intézmények egyszerűen hitelesíthetik, érvényesíthetik és elismerhetik a különböző típusú, méretű vagy formájú tanúsítványokat.

Az európai digitális tanulási tanúsítvány kiállítója elismeri és dokumentálja a tanuló:

  • képesítését (pl. szakmai bizonyítvány, egyetemi oklevél, egyéb tanulási eredmény),
  • tevékenységeit (pl. órákon vagy nem formális tanulási eseményeken való részvétel),
  • eredményeit (pl. tanulmányi átirat), és
  • jogosultságait (pl. továbbtanuláshoz vagy elhelyezkedéshez).

A tanúsítvány azonnali és automatikus hitelesítési és ellenőrzési mechanizmussal rendelkezik. Így rögtön ki lehet szűrni, ha a dokumentumot illetéktelen szervezet állította ki, vagy ha utólag meghamisították. Az Európai Digitális Tanúsítvány érvényessége jogilag megegyezik a papíralapú tanúsítványéval, és az európai oktatási térség egész területén elismerik.

A tanúsítványok olyan hordozható digitális dokumentumok, amelyek nyílt szabványokat használnak, és amelyek teljes mértékben összhangban vannak az ismert uniós keretrendszerekkel és eszközökkel, mint például:

Az esemény itt visszanézhető.

További bejegyzéseink