Pályaváltás

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és a Magyar Pedagógiai Társaság Felnőttképzési Szakosztályának közös szervezésében, 2021. október 25-én került megrendezésre a pályaváltás témájú webinárium, melynek célja a pályaváltás jelenségének szakmai megvitatása volt.

A rendezvényen Nagy Zoltán az NSZFH államigazgatási elnökhelyettese mutatta be az NSZFH Szakképzési Pályakövetési Rendszerének fejlesztését, és a rendelkezésre álló adatok alapján elemezte a pályakövetés és a pályaváltás támogatásának kapcsolódási pontjait. Kraiciné dr. Szokoly Mária, a Magyar Pedagógiai Társaság Felnőttképzési Szakosztályának képviseletében kiemelte, hogy a pályaváltás jelensége aktuális téma, több szervezet is dolgozik azon, hogy a pályaváltókat támogassák a felnőttképzés és az élethosszig tartó tanulás területén.

A médiában is motiváló történeteket lehet olvasni arról, hogy a pályaváltás teljesen új készségek elsajátításához kötődik. A beszélgetésben öt olyan pályaváltó felnőtt vett részt, akik személyes tapasztalataikat osztották meg a témában.

Az inspiráló személyes történetek után 2 prezentáció hangzott el. Pálya, karrier, váltás címmel Dr. habil Borbély-Pecze Tibor Bors, habilitált egyetemi docens, a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke és a Pályaorientációs Szakosztály elnöke, A pályaváltás jellemzői címmel pedig Tóth Vera, tanácsadó szakpszichológus, az ELTE PPK Pszichológia Doktori Iskola doktorandusza, a Tanácsadás- és Iskolapszichológia Tanszék oktatója dolgozta fel a pályaváltás hátterére, a kapcsolódó támogatási lehetőségekre, működő rendszerekre, és a jelenlegi kutatásokra vonatkozó információkat.

Borbély Krisztián, az NSZFH Elemzési és Pályakövetési Munkacsoportjának elemzője részletesen mutatta be a tervezett nemzeti Szakképzési Pályakövetési Rendszert. Az aktuális adatsorok alapján képet kaphattunk szakképzésben résztvevő tanuló átlagéletkoráról, a népszerű ágazatokról, és a szakképzésben tanulók területi megoszlásáról.

A kerekasztal beszélgetésben többek között részt vett Hajzer Angelika, karrier–reformer, a „Karrier Aperitif!” online csoportos karrier coaching foglalkozás megalkotója, a 2020 évi Euroguidance Pályaorientációs Díj helyezettje, több Szakképzési Centrum képviselője, illetve Dr. Török Réka, pályadöntési szakértő, egyetemi oktató, kutató, az Orientify karrierajánló platform alapítója, aki szintén évek óta a Euroguidance projektek szakértője.

A szakmai beszélgetés során szóba került, hogy a teljes pályaváltás mellett egyre gyakoribb a párhuzamos karrier-építés. A pályaváltási folyamatokban kiemelt szerep jut a tanácsadási szolgáltatókra. Az esetek többségében a támogatás egy komplex feladat mind pszichológiai, mind szakmai segítség szükséges a sikeres váltáshoz. Mindehhez elengedhetetlen a tanácsadók megfelelő felkészültsége és tudása.

További bejegyzéseink