A workshop időpontja: 2023. február 15. 10:00-14:00

Helyszíne: 1085 Budapest Baross u. 52., 4. emelet, 401. tárgyaló

A workshop keretében arra keresünk megoldásokat, hogyan segíthetik az irodalmi szövegek személyes forgatókönyvek megalkotását. A résztvevők irodalmi alkotások és kreatív tevékenységek átélésével ismerkednek meg az irodalomterápia népszerű eszköztárával.

A félnapos workshop kettős célt szolgál, egyrészt motivációs környezetben azonosítja a speciális célcsoportokba tartozó fiatalok önismeret- és személyiségfejlesztését, másrészt tematikus csoportfoglalkozásokon gazdagítja a pedagógusok, tanácsadók és más segítők munkájának saját, innovatív eszközrendszerét. A beszélgetések során mese, novella és vers szolgálnak támaszul sajátélmények megosztásához, viselkedésminták azonosításához, cselekvési tervek megalkotásához. A szövegek és a köréjük fonódó beszélgetések segítségével feltárulnak a pedagógiai gyakorlatban alkalmazható hátránykompenzáló és egyéni fejlesztést szolgáló lehetőségek és jó gyakorlatok, amelyek eredményesen alkalmazhatók diákcsoportok irodalmi élményfoglalkozásain.

Érdeklődést felkeltő és foglalkozásra hangolódó tevékenységekkel kezdődik a program első része, majd népmese segít átélni a szöveg újszerű, személyes befogadását és segít fókuszba helyezni az életfeladatokat, aktuális teendőket. Ezután kortárs novellával élethelyzeteket azonosítunk és saját történetek folytatásait keressük. A szünet előtt meglepetés kreatívval feloldjuk a beszélgetések során keletkező érzelmi feszültséget.

A második részben Lázár Ervin novellájával saját csodákat idézünk fel és azonosítjuk személyes forgatókönyvekre gyakorolt hosszútávú hatásait. Ezután Győrffy Ákos verse segít pozícionálni a mindennapokat, a személyes lehetőségeket és a változásokat.

A workshop végén tematikus kártyák segítségével reflektálunk az átélt érzelmekre és tanulságokra, majd erőforrásmondat megszerkesztésével és kilépő reflexiók megosztásával zárul a közös műhelymunka.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

További bejegyzéseink