Globális áttekintés a pályaorientációs rendszerekről

A Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya és a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs szakosztálya immár hagyományos közös műhelyére 2022. június 2-án, online formában került sor. A műhely témája egy nemzetközi áttekintés volt a különféle pályaorientációs rendszerekről, különös tekintettel a hozzánk hasonló fejlettségű vagy nálunk kevésbé fejlett országok jó példáira.

Az előadást a témában Borbély-Pecze Tibor Bors, a Wesley János Lelkészképző Főiskola habilitált egyetemi docense, a Pályaorientációs Szakosztály elnöke tartotta, amelyhez Bódis Lajos, a BCE egyetemi docense fűzött korreferátumot. A rendezvény moderátora Sum István, a Milton Friedmann Egyetem címzetes docense, a Felnőttképzők Szövetségének alelnöke volt.

A résztvevők bekapcsolódhattak az együtt gondolkodásba, kérdéseket tehettek föl, amelyekre az előadó részletesen válaszolt. Az előadás apropóját az adta, hogy a 2000-es évek után a globális intézmények munkájában most újra előtérbe kerültek az egyes országok pályaorientációs rendszereit áttekintő országjelentések.

Az ILO és az ETF a közelmúltban tíz nyugat-balkáni és kaukázusi országról, valamint Ukrajnáról készített elemzést, nemzeti szakértők jelentésének másodelemzése segítségével. Amelyek angolul az ETF honlapján olvashatók.

Az országértékelések arra koncentráltak, hogy a döntéshozók mit várnak el a pályaorientációs rendszerekről; mit értenek pályaorientációs rendszeren az adott országban; hol áll és milyen fej- lesztési irányokat követ az ország. A vizsgálat az életút-támogató pályaorientációs rendszerekre (carrier development support system) irányult.Ezen rendszereknek a célja, hogy lehetővé tegyék az életutak gazdasági hasznosságát és az egyéni elégedettséget a pályával, a képzési utakhoz való hozzáférést és a munkaerőpiac helytállást a munkaerőpiacról való kilépésig. E két, sokszor egymásnak ellentmondó, cél egyidejű követés nem egyszerű feladat. Alapvető feladatuk az egyén képessé tétele a reális önértékelésen alapulódöntésre.

A rendezvény videója itt érhető el.

További bejegyzéseink