civil szervezetek a pályaorientációban

A Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztálya tematikus webinárium sorozatuk első eseményeként 2022.október 26-án, három, gimnazistákkal foglalkozó szervezet mutatkozott be. Fazakas Ida az Érted Agria Alapítvány, Kiss Gergely a Miénk a Pálya Alapítvány, illetve Lendvai Viktor és Kálmánchey Rita a HiSchool Alapítvány tevékenységeit mutatták be, webináriumot Pálvölgyi Lajos vezette és moderálta.

Elsőként Dr. Fazakas Ida mutatta be az Érted Agria Alapítvány pályaorientációs tevékenységeit, amelyeknek célcsoportja a gimnazista korosztály. Az alapítvány egy olyan együttműködési formát alakított ki, amely során csoportos tanácsadást tartottak gimnáziumi tanulóknak iskolai keretek között. Előadásában bemutatta azokat a konkrét csoportfoglalkozási kereteket, illetve tematikai elemeket, amelyeket a foglalkozások során megvalósítottak. Konklúzióként elmondta, hogy iskolai keretek között működtethető a csoportos tanácsadás strukturált csoportfoglalkozás, mint módszer, ehhez pedig jó keret az alapítványi „szabadság”, amely alkalmazkodni képes az egyes csoportok sokféleségéhez, elvárásaihoz, igényeihez.

A második előadó Kiss Gergely volt, a Miénk a Pálya Alapítvány szakmai vezetője, aki bemutatta az alapítvány tevékenységeit, majd egy pilot pályaorientációs programjukat, amelyet egy budapesti gimnáziumban folytattak. Bemutatta azt a tantervbe illesztett féléves pályaorientációs programot, amely önismereti, pályaismereti foglalkozásokat, valamint projektmunkát és pályaorientációs témahetet, végül tudásfeldolgozó workshopot és hatásmérést is tartalmazott. Az előadó kitért a diákok visszajelzéseire, hangsúlyozva, hogy a tapasztalatokat beépítik a programjaik során. Az előadás során kitért az egyes programelem részletes kifejtésére, hogy milyen céllal és tartalommal látták el ezeket. A pilot program ez évben díjazottja lett a Euroguidance Pályatanácsadói Díjnak.

Végül Kálmánchey Rita és Lendvai Viktor a HiSchool Alapítvány munkájáról számolt be. A HiSchool egy önkéntesekből álló szakmai szervezet, amelynek célja olyan tudásmegosztáson alapuló közösséget létrehozása, amelyen keresztül a diákok elérik a személyes fejlődésükhöz szükséges támogatást. Mivel jelenleg kiemelt cél, hogy minél több szakembert vonjanak be a munkájukba, így részletesen bemutatták azokat a területeket és tevékenységeket, ahol a közösségépítés zajlik.

A webinárium teljesen anyaga visszanézhető itt.

További bejegyzéseink