Hogyan maradjunk épelméjűek egy őrült világban - a pályaorientáció lehet a válasz

Az online térben került megszervezésre a cseh Euroguidance Központ „Hogyan maradjunk épelméjűek egy őrült világban – a pályaorientáció lehet a válasz!” (How to stay sane in the insane world – career guidance may be the answer!) című rendezvénye június 16-án.

A nyitóelőadás a világméretű járvány hatásait vázolta fel Eva Kavková (karrier coach, Csehország), Nicki Moore (egyetemi tanár, Derby-i Egyetem Nemzetközi Pályaorientációs Tanulmányok Központ, Egyesült Királyság), és Petr Chaluš (Euroguidance, Csehország) tolmácsolásában.

A párhuzamos workshopokban az előadók a részvevőkkel együtt keresték a válaszokat az alábbi kérdésekre:

  • Hogyan befolyásolja neveltetésünk, oktatásunk, társadalmi hátterünk, politikai nézeteink és értékrendünk az ügyfelekkel való munkánkat?
  • Miért fontos, hogy egy pályakezdő szakember tisztában legyen ezekkel a hatásokkal?
  • Hogyan tudjuk mi, pályaorientációs szakemberek támogatni a fiatalokat olyan döntéshozatali stratégiákkal, amelyek támogatják őket életútjukban?
  • Hogyan tudunk megküzdeni a túl sok információval? Mit tehetünk a fiatalok internetfüggőségével?
  • Mit jelent a jól-lét?
  • Hogyan tudjuk bevonni sikeresen a szülőket a pályaorientáció folyamatába?

A rendezvény végén került sor egy új könyvbemutatóra: „A gyakorló szakemberek útmutatója a karrier-tanácsadás ismeretlen vizein – kritikai reflexiós szemszögből” (A Practitioner’s Guide to Uncharted Waters of Career Counselling, a Critical Reflection Perspective). Ezt a gyakorlati útmutatót az iskolákban dolgozó pályaválasztási szakemberek és mindazok számára írták, akik fiatalokkal dolgoznak. Öt különböző országból és különböző háttérrel rendelkező 18 szerző tapasztalatai alapján készült. Ingyenesen elérhető online angol, cseh, dán, görög, cseh, dán és spanyol nyelven.

A szakmai nap előadásai és a workshopok rögzített felvételei elérhetővé váltak a cseh Euroguidance  YouTube csatornáján.

További bejegyzéseink